KLOMPENPADEN

 

 

Ontdek het mooie buitengebied van Amersfoort en Leusden. Wandelen door nieuwe natuurgebieden, overweilanden landgoed Stoutenburg en langs de Barneveldse beek. Kortom: Wandelschoenen aan, heuptasje om en gaan! Oeps, we bedoelen: Klompen aan, rugzak op en gaan!

Bekenden die deze tocht op ons adres beginnen en dat van te voren aankondigen krijgen natuurtlijk een kopje koffie van ons! Met een beetje pech lopen we nog mee ook.

We hebben deze wandeling al vaak gedaan. Bijvoorbeeld een keer toen het snoeiheet was en we geen water bij ons hadden en geen geld. Maar ook met wandelschoenen en, oh blunder, nylon sokken. Dan loop je na 5 kilometer al blaren. Dat maakt echter niet zoveel uit, het is een bijzonder leuke wandeling waarbij de diversiteit van de natuur heel dicht bij Amersfoort in de schijnwerpers staat.

De tocht begint bij het Koetshuis van Heerlijkheid Stoutenburg. Dit landgoed was ooit erg groot en belangrijk voor de omgeving. Het gebied kent een lang verleden (Wikipedia). Het oorspronkelijke kasteel is er niet meer. Nu is er alleen het landhuis en het koetshuis. De gebouwen wordt omgeven door een park. Wij lopen altijd richting de speelvijver.

KPStoutenburg 01

Vandaar uit loop je een stuk door het bos van het landgoed. Eigenlijk blijft de route langs het bosrand en wandel  je niet echt door het park. 

KPStoutenburg_02.jpg

We nemen al snel een pad dat tussen twee weilanden loopt.

KPStoutenburg 06

We steken twee slootjes over en lopen strak langs (lees: door) iemands achtertuin. Erg leuk dat hier bamboe groeit! We komen uit op de Emelaarseweg. Deze weg is smal en druk. Dus goed opletten hier. In Juni/Juli/Augustus kun je hier Blauwe Bessen kopen bij de kweker. Of, nog leuker, zelf plukken! Na ongeveer 500 meter mogen we weer een pad op richting de Barneveldsebeek. Hier steken we de brug over en volgen de Barneveldse beek naar links.

KPStoutenburg 10

De beek en zijn zijbeken, zorgt voor een belangrijk deel van de afwatering van het centrale deel van de Gelderse Vallei. De Barneveldse Beek ontstaat op de Veluwe bij Harskamp en mondt uit op het Valleikanaal in Amersfoort.

KPStoutenburg 05

We steken de weg over en komen bij een Stuw en een vistrap. Dit is een automatische stuw om de waterstand tussen twee natuurgebieden te regelen. Om de twee natuurgebieden te verbinden voor vissen en andere waterdieren is de vistrap aangelegd. Vissen kunnen zo geleidelijk van het ene gebied naar het andere komen. De flauwe oevers geven andere waterdieren ook een kans te trekken. Er is ook een poel voor amfibieƫn en reptielen. In de poel horen vissen niet thuis.

KPStoutenburg 10

Na wat klimmerijtjes lopen we weer over de velden langs de Barneveldse Beek. Wij zijn dol op het bos, maar dit stuk stelt ons nooit teleur. De vergezichten worden altijd beperkt, want het natuurgebied niet groot, maar wel mooi.

KPStoutenburg 15

We steken nogmaals de beek over en lopen langs de randen van een weiland. We wandelen vervolgens weer de openbare weg op en gaan daar rechts. Na een meter of 300 lopen we Bloeidaal in. Dit nieuwe natuurgebied moet nog deels tot ontwikkeling komen, maar het is er al heel interessant. Als het regenachtig is geweest is de route wel wat modderig. We naderen nu weer een drukke weg. Deze steken we over en lopen weer een relatief nieuw natuurgebied in. De Schammert is een paradijs voor vogels, dus neem rustig de tijd om er een paar te spotten.

KPStoutenburg 25

Het pad loopt verder door de Schammert tot bij Leusden. Daar lopen we bijna tegen het Valleikanaal aan. We gaan rechts langs hockeyvelden en steken weer een drukke weg over. We lopen langs een nieuw ontwikkeld landgoed met een aantal huizen. Hier is ook een nieuw monument.

KPStoutenburg 30

Als we dit pad uitlopen komen we bij de Hessenweg uit. Deze steken we over en lopen een stukje over het fietspad om weer uit te komen bij Heerlijkheid Stoutenburg.

KPStoutenburg 40

Startpunt:

  • Koetshuis Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 4, 3835 PB Stoutenburg

Horeca:

  • Het koetshuis bij Landgoed Stoutenburg
  • Theehuis / pluktuin "In de vrolijke mortier" (Naast het park)
  • Landwinkel De Kopermolen

Link: Klompenpad Stoutenburgerpad